A. Listem (0)
KARADENİZ GERÇEKLERİ
KARADENİZ GERÇEKLERİ

Karadeniz Bölgesi’nin zenginliği, kültürü, köklü geçmişi ve misafirperver halkı, yemekleri, folklor dansı, dünya çapında bu bölgeyi popüler bir seyahat noktası haline getiriyor. Karadeniz Bölgesi ülkemizin en çok yağış alan yeridir. Bu nedenle de hemen hemen her mevsimi yağışlı geçiren Karadeniz Bölgesi’nde sayısız yeşil alan ve orman görmek mümkün. Doğası, havası, denizi, yeşili, tabiatı, suyu, insanı, yemekleri kısacası Türkiye’nin göz bebeğidir Karadeniz. Hoyrat, asi, hırçın denizine inat insanları da bir o kadar enerjik ve neşelidir. Karadeniz turunuzda halkının ne kadar içten, samimi, güleryüzlü ve misafirperver yaklaşımını birebir görecek ve en kısa zamanda buraya tekrar gelmek isteyeceksiniz. Karadeniz ve Karadenizliler hakkında bilinmeyen gerçekleri öğrenmek için buyurun yazımızın devamına:


• Karadeniz, dünyadaki en gizemli su kütlelerinden biridir. Bulgaristan yakınlarındaki Karadeniz’i haritalandıran uluslararası arkeologlardan oluşan bir ekip, nadir ve benzersiz bir keşif ile bazı bilinmeyenleri duyurdu. Uzaktan kumandalı araçlar veya ROV’ler kullanan ekip, denizaltında yatan, iyi durumdaki 40’tan fazla bilinmeyen eski batık gemiyi keşfetti. Heyecan verici bu keşif, tarihçilere Osmanlı ve Bizans imparatorlukları döneminde denizcilik, yaşam ve kültürleri hakkında da bilgi verdi.


• Haritada Karadeniz aslında Asya ve Güneydoğu Avrupa arasında uzanan 159.600 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Karadeniz Boğaz, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı ile Akdeniz’e bağlanıyor.


• Kıyılarını Türkiye, Romanya, Ukrayna, Bulgaristan, Rusya ve Gürcistan sınırları ile paylaşan Karadeniz, 6 farklı ülke arasındaki bağlantıyı oluşturuyor.


• Karadeniz oldukça gizemli bir coğrafyaya sahip. Bu nedenle de Karadeniz’de yer alan 6 ülke, turistlerin yılın her dönemi ilgisini çekiyor.


• Türk yemekleri denilince akla gelen ilk isim kebap et türü olsa da aslında Türk mutfağı oldukça zengin ve lezzetli yemekleri içerisinde barındırıyor. Karadeniz mutfağında bu eşsiz lezzetlerin birçoğuna rastlayabilirsiniz. Karadeniz Bölgesi’nin yerel lezzetlerini tatmadan turunuzu sonlandırmayın. Mısır, taze süt ürünleri, fasulye ve mantarın bol bol kullanıldığı Karadeniz yemekleri, turunuzun unutulmazlarından olacak. Mısır unu, peynir ve tereyağı ile zengin bir lezzet olan mıhlamayı mutlaka denemenizi öneriyoruz. Karalahana çorbası, doyurucu bir fasulye çorbası, börek, muhallebili pasta gibi daha birçok enfes Karadeniz lezzetiyle buluşabilirsiniz.


• Bölgedeki hızlı ve tempolu bir halk dansı olan geleneksel horon, denizde yüzerken küçük gümüş balığın hareketini andıran veya balıkçının ağındaki mücadeleyi andıran sık sık titreyen hareketli içeren fazlasıyla enerjik bir dans. Karadeniz turunuzda yapılacaklar listenize mutlaka eklemeli ve bu dansı siz de denemelisiniz. Karadenizliler’in en gencinden en yaşlısına kadar yapmaktan en çok zevk aldığı aktivitelerden biri. Karadeniz’de horon tepen birilerini ne yana baksanız göreceğinize emin olabilirsiniz.


• Kurtlar, yırtıcılar ve ayılar, ah Karadeniz’in geniş yemyeşil güzel ormanları… Nesli tükenmekte olan türler de dahil olmak üzere çok çeşitli yaban hayatı, kuşlar ve bitkiler için zengin bir yaşam alanı sağlar. Artvin’in en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Maçahel Vadisi, UNESCO tarafından da tanınan tek biyosfer rezervi olan Camili’ye ve ülkenin en iyi trekking destinasyonlarından biri olan Kaçkar Dağları’na ev sahipliği yapıyor.


• Güneydoğu Anadolu’daki Mezopotamya şehirleri kadar ünlü olmasa da Karadeniz Bölgesi’ndeki birçok şehir günümüzde ciddi bir tarihi kültürel miras olarak karşımıza çıkıyor. Rumlar, Romalılar, Moğollar, Ermeniler, Gürcüler, Cenevizler ve diğer birçok medeniyetten kalan kültürel miraslar oldukça değerli.Karadeniz’deki kiliseler, kaleler, mezarlar ve manastırları gezerek bu kültürel mirasları yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Karadeniz turunuzda tarihi çok eskilere dayanan antik yerleri de gezmeyi unutmayınız.


• Bölgedeki zengin bitki örtüsü nedeniyle sadece Kaçkar’da 150’den fazla endemik bitki türü bulunuyor.Rize’deki yaylaların belki de en ünlüsü olan Anzer Yaylası’nda üretilen Anzer balının tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Anzer arılarının baş dönmesi, hafif halüsinasyon ve diğer semptomlara neden olabilecek “deli bal” ürettiği biliniyor. Faydaları olduğu kadar zararları da bulunan bu balı iyice araştırmalı ve kullanım talimatına uygun olarak tüketmelisiniz.